0850 304 80 31
7/24 Çağrı Merkezi

Taşkent - Irak Uçak Bileti

Taşkent - Irak uçak biletinizi en hızlı ve en kolay şekilde satın alabilirsiniz.

Taşkent Şehir Rehberi

Taşkent, Orta Asya’nın en büyük şehri ve aynı zamanda Özbekistan’ın başkentidir. Günümüzde halen önemini koruyan bu şehre Taşkent uçak bileti alarak ziyaret etmek oldukça kolay hale gelmiştir. Tarih boyunca Çaç, Çaçkent, Şaşkent ve Binkent gibi birçok isimlerle anılmıştır. Batı ve Doğu arasındaki kervan yolları üzerinde kurulmuş olması Taşkent’i tarihi boyunca önemli bir ticaret merkezi haline getirmiştir. Taşkent ilk olarak 11. Yüzyılda Kaşgarlı Mahmud ve Biruni tarafından yazılan metinlerde Taşkent adıyla isimlendirilmiştir. 9. ve 10. Yüzyıllarda Samani Devleti’nin topraklarında yer alan Taşkent, 10-13 yüzyıl başlarına kadar Karahanlılar Devleti’nin topraklarında yer almıştır. 14. Yüzyılda şehir Emir Timur tarafından ele geçirilerek Timur İmparatorluğu’nun merkezi haline gelmiş ve tarih boyunca isminden söz ettirmiştir.

Sırasıyla 16. Yüzyılda Buhara Hanlığı, 17-18. Yüzyıllarda Kazak, Kalmıklar, 1809 yılında Hokand Hanlığı ve 1865 yılında Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir. Kasım 1917'de Sovyet denetimine girmiş, 1918 yılında Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. 1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dahil olan Taşkent 1930 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin  başkenti olmuştur. 1 Eylül 1991 tarihinde Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Özbekistan’ın başkenti olmuştur. Orta Asya’da ilk ve tek olan metro 1977 yılında Özbekistan’da açılmış ve üç güzergahta yolcu taşımaktadır. Ayrıca Taşkent uçak bileti alarak Taşkent Havalimanı ile bu Orta Asya şehrine kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Taşkent’e Nasıl Gidilir?

Günümüzde Taşkent’e seyahat etmek oldukça kolay ve zahmetsizdir. İslam Kerimov Uluslararası Havalimanı’na Taşkent uçak bileti alarak kolaylıkla gidebilirsiniz. İstanbul Havalimanı’ndan Taşkent’e Özbekistan Havayolları’nın ve Türk Havayolları’nın  aktarmasız uçuş seferleri bulunmaktadır.

 

Türkiye-Taşkent arası uçakla kaç saat?

İstanbul-Taşkent arası uçuş süresi 4 saat 55 dakikadır.

Taşkent Gezilecek Yerler

Eşsiz Orta Asya mimari yapıları, zengin el sanatları, birbirinden değerli müzeleri, çeşitli kültürel aktiviteleri ile gelenleri kendine hayran bırakan Taşkent, Orta Asya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Günümüzde artan ulaşım seçenekleri ile seyahat etmek kolaylaşmış sadece Taşkent uçak bileti alarak Dünya’nın bir ucundan gelip Taşkent’te zaman geçirmek daha kolay hale gelmiştir. Gelin hep birlikte bu şehirde nereler gezilir? Soruna cevap arayalım.

Abdül Kasım Medresesi: Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de bazı rivayetlere göre 19. Yüzyılın başında inşa edilmiş olabileceği söyleniyor. Medrese adını dönemin önde gelen bilginlerinden ilim ve sanat dalında çalışmalar yapmış olan Abdül Kasım Han’ın adını taşımaktadır. Günümüzde bir çok sanatkar ve zanaatkâr yetiştiren bu medrese, birbirinden yetenekli ressamlar, kuyumcular, minyatür sanatçıları yetiştirmektedir.

Kukeldaş Medresesi: Şehir merkezinde bulunan medrese, 1570 yılında inşa edilmiştir. Dönemin hükümdarı tarafından yaptırılan medrese, kara şeklinde inşa edilmiş olup yapımında sarı tuğla kullanılmıştır. Ortasında büyük bir avlu bulunmaktadır. Bu avlunun çevresinde ise öğrencilerin konakladığı yatakhaneler bulunmaktadır. Taşkent uçak bileti alarak Kukeldaş Medresesi’ni gezebilirsiniz.

Emir Timur Meydanı: Taşkent’i ziyaret edip de Emir Timur Medyanı’na gitmemek gibi bir durum elbette olamaz. Taşkent’in tam ortasında bulunan Emir Timur Meydanı adını Emir Timur’dan almıştır. Şehrin adeta kalbi durumunda olan meydan, şehrin bütün yollarının meydana çıkmasıyla ünlüdür. Meydanın tam ortasında bulunan Emir Timur Heykeli İlkhom Jabbarov tarafından bronzdan yapılmıştır. Ayrıca meydanın etrafında Emir Timur Müzesi, Forumlar Sarayı ve saat kulesi yer almaktadır.

Taşkent Televizyon Kulesi:  Orta Asya’nın en yüksek yapısı olan Taşkent Televizyon Kulesi 365 metre yüksekliğindedir. Kulenin inşasına 1978 yılında başlanmış ve 1985 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Kulenin 100 metre yüksekliğinde ki yerinde seyir terası vardır. Her yeri camdan yapılan bu seyir terasına çıkarak Taşkent Manzarasını seyredebilirsiniz.

 

Taşkent’te ne yenir?

Bir şehri keşfetmenin olmazsa olmazlarından biri şehrin mutfağını, yöresel lezzetlerini ve bir birinden güzel yemeklerini keşfetmektir. Orta Asya’nın en büyük şehri Taşkent’in mutfağı birçok tanıdık yemeği ve Özbek mutfağını barındırıyor. Taşkent uçak bileti aldıktan sonra bu şehirde ne yemeliyim diye soruyorsanız gelin hep birlikte bu sorunun cevabını arıyalım.

Çöl Kavunu: Taşkent’in sokaklarında gezerken mutlaka göreceğiniz bu Çöl Kavunu bildiğimiz kavunlardan. Fakat bu kavun türü Çöl’de yetiştiği için tat olarak diğer kavunlara göre biraz farklı Taşkent’de çok fazla tüketilen Çöl Kavunu’nun tadına mutlaka bakmalısınız.

Lagman: Kökleri Asya’ya dayanan çok eski bir çorba türüdür. Erişte ve kuzu parçalarından yapılan çorba içerisine atılan çeşitli sebzelerle birlik harmanlanarak yapılıyor.

Manty: Adından da anımsayacağınız gibi Özbek ve Türk mutfağıyla benzerliklerin en güzel örneği Manty, bizim bildiğimiz mantı ile aynı sadece sunum ve boyutunun daha büyük olmasıyla lezzet tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Naryn: Erişte, et, soğan ve karabiberin harmanlanmasıyla yapılan bu yemek geleneksel olarak at etiyle yapılıyor. Kuzu etiyle yapılan yerleride bulmak mümkün.

Plov: Düğün ve özel günlerin vazgeçilmezi aynı zamanda bölgenin en popüler yöresel yemeği Plov, kuru üzüm, havuç, kuzu veya tavuk eti katılarak hazırlanıyor.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store

Irak Şehir Rehberi

Irak, Aşağı Mezopotamya bölgesinde kurulmuş, birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmış bir devlettir. 437 bin km2 yüz ölçümüne sahip olan ülke, Kuzeyde Türkiye, Batıda Ürdün ve Suriye, doğuda İran, güneyde ise Suudi Arabistan ve Kuveyt ile komşuluk yapmaktadır. Ülkenin başkentli 10 milyonluk nufüsü ile Bağdat’tır. Türkiye’nin sınır komşusu olması itibariyle Irak uçak bileti alarak iş ve turistik amaçlı seyahatler gerçekleşmektedir.

Petrol üzerine kurulu ülke ekonomisi, Ham petrol ihracatı ile milli gelirinin yüzde 60’ını, kamu gelirinin ise %90’ını karşılamaktadır. Kültürü geleneksel Arap kültürü ve İslam dini çevresinde şekillenmiştir. Toplam nufüsünun yüzde %80’i Araplar, diğerini Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Keldaniler oluşturmaktadır. Hava-yollari.com aracılığıyla Irak uçak bileti alarak güvenle seyahat edebilirsiniz.

Irak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Etnik olarak birçok milleten kimseleri bünyesinde bulunduran Irak’ın resmi dili Arapçadır.Halkın genellikle tamamı Arapça konuşur. Resmi dini İslam olan Irak’ın %97'si Müslümandir. Müslümanlarin %57'si Şii - Caferi, % 43'ü Sünnidir. Para birimi olarak Irak Dinarı kullanılmaktadır. Basra, Musul, Kerkük, Süleymaniye, Ramâdi, Necef, Hilla, Erbil, Ummu'l-Kasr, Kufe. Önemli şehirleri arasındadır.

Irak’a Nasıl Gidilir?

Batı Asya bölgesinde yer alan Irak, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış aynı zamanda günümüzde içerisinde birden çok milletten insanı barındıran çok uluslu bir ülkedir.  Kuzeyde Türkiye, Batıda Ürdün ve Suriye, doğuda İran, güneyde ise Suudi Arabistan ve Kuveyt ile sınır komşusudur.  Irak’a karayolu ile ulaşımın sağlanabileceği gibi aynı zamanda havayolu ile Irak uçak bileti alarak ulaşımda sağlanmaktadır. En çok tercih edilenin ise havayolu ulaşımı olduğunu söyleyebiliriz. 

Irak Nasıl Bir Yer?

Irak içerisinde birçok ulusu barındırdığı için bir birçok kültürü harmanlamış ve birçok farklı kültürü içerisinde barındıran ülkedir. Ülkemize yakın olması sebebiyle seyahat etmek için tercih edilebilir.

Irak İçin Vize Gerekli Mi?

Her yıl gerek iş seyahatleri gerekse turistik açıdan Irak binlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Irak’a giriş yapabilmek için vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Irak, Vize başvurusunda bulunanların ülkede ne kadar kalacağını gösteren gidiş/dönüş Irak uçak bileti temin etmesi gerekmektedir. Irak ve Türkiye arasında 28 Ekim 2016 tarihinde yapılan anlaşmaya göre umumi mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin ülkeye seyahat edebilmek için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Diplomatik (siyah ya da kırmızı) pasaport, hizmet (gri) pasaportu ve hususi (yeşil) pasaport sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaf tutulmaktadır. 10 günden fazla süre ile turistik faaliyetlerde bulunmak isteyenlerin bu vize ile ülkeye giriş yapması gerekmektedir. Havalimanından ücretsiz olarak alınabilen 10 günlük vizeler de turistik vize kategorisinde değerlendirilmektedir.

Irak Türkiye Arası Uçakla Kaç Saat Sürer?

Irak’a ulaşım ülkemizden hava yolu ile sağlanabilmektedir. İstanbul ilinden Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Bağdat Uluslararası Havaalanı’na yaklaşık olarak 2 saat uçuş ile ulaşabilmeniz mümkündür. Irak uçak bileti alarak sizlerde aktarmasız uçuşlar ile birlikte Irak’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Irak’ta Gezilecek Yerler Nelerdir?

Her ne kadar ülke bir iç savaş geçirip bir çok yapısı hasar görse de tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Irak, günümüzde bir çok yapı ve eseri korumayı başarmıştır. Bu eser ve yapılardan ön plana çıkanlar hakkında kısa ve öz bilgi vererek diğerlerini sizlere listeleyelim. 

Irak Ulusal Müzesi / Bağdat: Diğer adıyla Bağdat Müzesi olarak da bilinen müze, Mezopotamya medeniyetlerinden günümüze kadar ulaşmış eserler sergilenir. Irak iç savaşında yağmanmış olsada Uluslararası çabalar sonucunda bazı eserler tekrar müzeye getirtilmiştir.

Şehit Anıtı / Bağdat: İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler için İsmail Fettah adlı Iraklı heykeltıraş tarafından 1983 yılında yapılmıştır.

Hayvanat Bahçesi / Bağdat: Bağdat’ta bulunan bu hayvanat bahçesi şehrin tanıtımı için önemli bir rol üstlenmiş, ülkeye gelen turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Abbasi Sarayı/ Bağdat: Abbasi döneminden izler taşıyan saray günümüzde Üniversite olarak kullanıyor. Geniş bir avluya sahip olan yapı Irak’ta görülmesi gereken yerler arasında…

Al-Faw Sarayı  / Bağdat: Halk arasında Su Sarayı olarak da bilinir. Irak’ın İran’a karşı zafer kazanmasından sonra inşa edilmiştir.

Sinbad Adası / Basra:  Bin Bir Gece Masallarının hiç unutulmayan kahramanı denizci Sinbad’ın adası, Basra’da Dicle ve Fırat nehirlerinin birleştiği yer olan Şattülarap’da bulunuyor.

Belirtmiş olduğumuz alanların yanı sıra Irak’da gezilecek ve görülecek pek çok yerin olduğunu dile getirebiliriz. Hemen sizlere maddeler halinde listeleyelim.

  • El Askeri Camii
  • Kazimeyn Camii
  • Babil Antik Kenti
  • Umm al-Qura Camii
  • Eski Basra
  • Halid Köprüsü
  • Bedir Şâkir es-Seyyâb

 

Irak Şehirleri

Irak’ta 46 adet şehir yer almaktadır. Başkent Bağdat dâhil olmak üzere 18 bölgeye ayrılmıştır.. Ön plana çıkan ve popüler olan şehirler ise şunlardır Bağdat, Musul, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Kerbeladır. Sizlerde Irak uçak bileti alarak bu güzel ülkeyi ziyarette bulunabilirsiniz. 

Bağdat  : Irak’ın tam ortasında yer alan ve Dicle Nehrinin iki yakasına kurulmuştur. Aynı zamanda Irak’a başkentlik yapmaktadır. Yüzyıllar boyunca Orta Doğu’nun bilim, kültür ve ticaret merkezi olmuştur. Orta Doğu’da Kahire ve İran’dan sonra en büyük şehirdir.

Musul: Dicle Nehrinin batı kenarına kurulmuş Irak şehridir. Başkent Başdat’a uzaklığı 400 km’dir. Bağdat ve Basra’dan sonra Irak’ın en büyük üçüncü şehridir.  Muslin kumaşı ve Musul mermeri ile ün yapmış şehir, içerisinde bir çok etnik unsuru barındırmaktadır.

Basra     : Irak’ın en büyük ikinci şehri ve aynı zamanda liman şehridir.. Basra körfezine 55 kilometre, Başkent Bağdat’a ise 545 kilometre uzaklıktadır. Eski çağlardan beri Irak’ın edebiyat, bilim ve ticaret merkezi olan Basra 638 yılında Halife Ömer tarafından asker karargah olarak kuruldu. Basra körfezine yakınlığı ve aynı zamanda Fırat ve Dicle nehirlerine kolay ulaşılabilir konumu sebebiyle bir şehir olarak gelişti..

Erbil: Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkentidir. Kürtler, Türkmenler ve Araplar şehrin nüfusunu oluşturur.

Kerkük: Ülkenin başkenti Bağdat'ın 236 km kuzeyinde, Erbil'in 83 km güneyinde yer almaktadır. Kerkük çok geniş bir şekilde yayılmış ve karışmış bir nüfusa sahiptir.

Süleymaniye: Mezopotamya’da hüküm sürmüş çoğu medeniyetin yerleşim yeri olarak seçtiği, Süleymaniye’nin adı Osmanlı dönemi paşalarından İbrahim Paşa’nın babası Süleyman Paşa'dan gelir. İran’a komşu olması sebebiyle Fars kültüründen de büyük ölçüde etkilenen Süleymaniye’de, Arap ve Fars kültürünün yansımaları gözükür.

 

Mobil Uygulama

Google PlayApp Store